MATCI BUCKFAST

Creat de ROVAL, Noiembrie 30, 2011, 12:18:13 PM

« precedentul - următorul »

comi

si cele din padure care stau in scorburi de ani de zile cum supravietuiesc fara tratamente ?.am gasit familii pe care le stiam de cel putin 3-4 ani in acelasi scorburi. din aceste familii trebuie sa incercam sa producem matci pt ca ele au supravietuit ani buni fara niciun ajutor din partea omului si poate sint rasa pura de carpatica.nu trebuie sa alergam dupa cai verzi pe pereti cind avem linga noi rezolvarea multor probleme.anul acesta voi incerca sa extrag niste familii din salbaticie si sa vedem ce va iesi cu toate ca sunt destul de agresive.aici poate gasim rezolvarea pt o parte din bolile lor si toleranta mai mare la varroa.

calinb

Este o aiureala chestia cu interzicerea importului de BUCKFAST(desi din Germania nu e nici un import, nu ai nevoie de nici un aviz, doar in stupinele de multiplicare ), daca era sa ne invadeze eram demult invadati de alte rase. E ca si cum ai da o lege sa interzici importul de varroa.

Knut

De ce este interzisă folosirea hibrizilor în România sau Austria de exemplu?

Deoarece trântorii de la mătci hibride zboară... şi se împerechiază cu mătci locale.
Mătcile împerechiate cu trântori hibrizi dau mai târziu mătci de calitate slabă şi foarte slabă.

Ce face românul ce nu se gândeşte la consecinţele pe termen lung?

Aduce câteva mătci hibride şi "face" mătci din ele. Pe de o parte mătcile născute din hibrid sunt de calitate mai slabă, pe de altă parte, dacă repetă an de an acest lucru, mătcile lui se vor împerechia cu amestecul hibrid pe care el însuşi la produs în zonă.

Rezultatul?

Stupinele din zonă vor avea producţii slabe.
"Şmecherul" cu hibrizi va cheltui şi va munci mai mult decât face. Dacă ar schimba mătcile autohtone anual ar cheltui mai puţin şi ar avea producţii mai bune decât dacă schimbă hibrizii tot la trei ani. Sigur nu-şi permite să dea pe hibrizi 50 euro în fiecare an, ar fi inutil din punct de vedere economic. Cine vinde hibrizi la 10 euro nu vinde hibrizi ci minciuni, eventual ceva născut din hibrid. Încercaţi să luaţi sămânţă de la cel mai frumos ardei hibrid din comerţ şi să vedeţi ce iese... planta va arăta a ardei dar producţia va fi aproape de zero şi de toate formele posibile şi neimaginate. Problema e că polenul de la ardei zboară cel mult până la vecinul dar trântori zboară uşor 10 km...

Sunt ţări care plâng după albina locală deoarece după ce au distruso au înţeles pierderile pe termen lung. Oare de ce? Gândiţivă la porumb. Hibrizii au distrus soiurile locale productive adaptate local. Cine câştigă din asta? Producătorul de sămânţă. Fermierul trebue să dea atăzi pe sămânţă cât nu face deoarece nu mai are încotro... Chiar dacă sămânţa locală ar da producţie ceva mai mică fermierul scutit de cheltuiala cu sămânţa ar ieşi în final cu profit mai mare.